
Unieke tentoonstelling in 2015
Late Rembandt
De tentoonstelling ‘Late Rembrandt’ is een mijlpaal in de Nederlandse kunstgeschiedenis. In 2015 werd nooit eerder zo’n grote verzameling werken van Rembrandt samengebracht. Als KPN zijn we trots dat we hieraan een bijdrage konden leveren.
De tentoonstelling ‘Late Rembrandt’ is een mijlpaal in de Nederlandse kunstgeschiedenis. In 2015 werd nooit eerder zo’n grote verzameling werken van Rembrandt samengebracht. Als KPN zijn we trots dat we hieraan een bijdrage konden leveren.

De achterkant van het schilderij?
Een kijkje achter de verf
Met behulp van moderne technieken is onder de dikke lagen verf van alles te zien. Dit is soms minimaal zo interessant als de uiteindelijke afbeelding op schilderij die we als museumbezoeker bekijken.

Rembrandts werken komen tot leven
Wat gebeurt er als je digitale techniek combineert met de klassieke schilderkunst van Rembrandt? KPN liet de werken van deze grootse schilder op een originele manier tot leven brengen door animatie-experts. Het resultaat is verbluffend.












Digitale galerij
Voor de tentoonstelling ‘Late Rembrandt’ waren ruim 100 werken te zien uit de laatste fase van Rembrandts leven. Hieronder vind je twaalf werken van deze bijzondere en eenmalige tentoonstelling.

De Staalmeesters, 1662
Een vergadering van vijf belangrijke Amsterdamse keurmeesters achter een tafel. Rembrandt weet van deze vergadering een spannende, levendige bijeenkomst te maken.

Familieportret, ca. 1665
Het Familieportret heeft sinds 1956 niet meer gereisd. Speciaal voor deze tentoonstelling is het voor één keer te zien in het Rijksmuseum.

Het Joodse bruid, ca. 1665
Wat direct opvalt bij dit grote schilderij, is dat het grof is geschilderd. Rembrandt liet met dit werk alle conventies los: hij kraste en smeerde erop los.

Jacob zegent de zonen van Jozef, 1656
Rembrandt koos bij het schilderen van het Bijbelverhaal over Jakob voor een verrassend moment: dat was zeker voor zijn tijd een opvallende keuze.

Liggende leeuw, ca. 1660-1665
Rembrandt tekende bij voorkeur natuurgetrouw, dingen die hij om zich heen zag in het echte leven. De leeuw is daar een goed voorbeeld van.

Ruiterportret van Frederik Rihel, ca. 1663
Rembrandt kende vanzelfsprekend de traditionele regels van de portretschilderkunst. Toch probeerde hij zoveel mogelijk de grenzen op te zoeken.

Slapende jonge vrouw, ca. 1654
De tekening waarop we een slapende vrouw zien, is Rembrandt ten voeten uit: een kunstenaar die in zijn persoonlijk leven tafereeltjes vastlegt.

Titus aan de lezenaar, 1655
Rembrandt gebruikte slimme technische middelen om ons vertedering te laten voelen bij het werk waarin we zijn zoontje herkennen.

Zelfportret met twee cirkels, ca. 1665-1669
Rembrandt maakte vele zelfportretten tijdens zijn carrière. Dit werk valt op omdat hij zichzelf ongenadig eerlijk vastlegt.

Claudius Civilis, ca. 1661-1662
Rembrandt wist een verhaal te vertellen op een manier die nog nooit eerder vertoond was, door een nieuwe, slimme techniek toe te passen.

Bathseba, 1654
Dit is één van de topwerken van het Franse Louvre. We zien een jonge schoonheid die zich baadt. Ze heeft net een brief gelezen en is in dubio.

Badende vrouw, 1654
We zien een aantrekkelijke vrouw, wadend door het water, terwijl ze langzaam haar hemd optilt. Maar wie is deze dame?

KPN hoofdsponsor van het Rijksmuseum
Onze missie: kunst voor iedereen digitaal toegankelijk maken
Nog nooit was er in Nederland zo’n groots overzicht te zien van Rembrandts werken uit de meest bijzondere periode uit zijn leven. Als hoofdsponsor van het Rijksmuseum is KPN trots dat het hier een bijdrage aan heeft kunnen leveren.