Header Rijksmuseum
Unieke tentoonstelling in 2015

Late Rembandt

De tentoonstelling ‘Late Rembrandt’ is een mijlpaal in de Nederlandse kunstgeschiedenis. In 2015 werd nooit eerder zo’n grote verzameling werken van Rembrandt samengebracht. Als KPN zijn we trots dat we hieraan een bijdrage konden leveren.

De tentoonstelling ‘Late Rembrandt’ is een mijlpaal in de Nederlandse kunstgeschiedenis. In 2015 werd nooit eerder zo’n grote verzameling werken van Rembrandt samengebracht. Als KPN zijn we trots dat we hieraan een bijdrage konden leveren.

Textimage Kijkjeachterdeverf
De achterkant van het schilderij?

Een kijkje achter de verf

Met behulp van moderne technieken is onder de dikke lagen verf van alles te zien. Dit is soms minimaal zo interessant als de uiteindelijke afbeelding op schilderij die we als museumbezoeker bekijken.

Highlight Rembrandtswerkenkomentotleven

Rembrandts werken komen tot leven

Wat gebeurt er als je digitale techniek combineert met de klassieke schilderkunst van Rembrandt? KPN liet de werken van deze grootse schilder op een originele manier tot leven brengen door animatie-experts. Het resultaat is verbluffend.

Slide Image Background Destaalmeesters Slide Image Background Familieportret 03 Slide Image Background Hetjoodsebruidje 04 Slide Image Background Jacobzegentzonen 05 Slide Image Background Liggendeleeuw 06 Slide Image Background Rihel 07 Slide Image Background Slapendejongevrouw 08 Slide Image Background Titusaandelezenaar 09 Slide Image Background Zelfportret 10 Slide Image Background Claudiuscivilus 11 Slide Image Background Batseba 12 Slide Image Background Badendevrouw

Digitale galerij

Voor de tentoonstelling ‘Late Rembrandt’ waren ruim 100 werken te zien uit de laatste fase van Rembrandts leven. Hieronder vind je twaalf werken van deze bijzondere en eenmalige tentoonstelling.

Slide Image Front Destaalmeesters
De Staalmeesters, 1662

Een vergadering van vijf belangrijke Amsterdamse keurmeesters achter een tafel. Rembrandt weet van deze vergadering een spannende, levendige bijeenkomst te maken.

Slide Image Front Familieportret
Familieportret, ca. 1665

Het Familieportret heeft sinds 1956 niet meer gereisd. Speciaal voor deze tentoonstelling is het voor één keer te zien in het Rijksmuseum.

03 Slide Image Front Hetjoodsebruidje
Het Joodse bruid, ca. 1665

Wat direct opvalt bij dit grote schilderij, is dat het grof is geschilderd. Rembrandt liet met dit werk alle conventies los: hij kraste en smeerde erop los.

04 Slide Image Front Jacobzegentzonen
Jacob zegent de zonen van Jozef, 1656

Rembrandt koos bij het schilderen van het Bijbelverhaal over Jakob voor een verrassend moment: dat was zeker voor zijn tijd een opvallende keuze.

05 Slide Image Front Liggendeleeuw
Liggende leeuw, ca. 1660-1665

Rembrandt tekende bij voorkeur natuurgetrouw, dingen die hij om zich heen zag in het echte leven. De leeuw is daar een goed voorbeeld van.

06 Slide Image Front Rihel
Ruiterportret van Frederik Rihel, ca. 1663

Rembrandt kende vanzelfsprekend de traditionele regels van de portretschilderkunst. Toch probeerde hij zoveel mogelijk de grenzen op te zoeken.

07 Slide Image Front Slapendejongevrouw
Slapende jonge vrouw, ca. 1654

De tekening waarop we een slapende vrouw zien, is Rembrandt ten voeten uit: een kunstenaar die in zijn persoonlijk leven tafereeltjes vastlegt.

08 Slide Image Front Titusaandelezenaar
Titus aan de lezenaar, 1655

Rembrandt gebruikte slimme technische middelen om ons vertedering te laten voelen bij het werk waarin we zijn zoontje herkennen.

09 Slide Image Front Zelfportret
Zelfportret met twee cirkels, ca. 1665-1669

Rembrandt maakte vele zelfportretten tijdens zijn carrière. Dit werk valt op omdat hij zichzelf ongenadig eerlijk vastlegt.

10 Slide Image Front Claudiuscivilus
Claudius Civilis, ca. 1661-1662

Rembrandt wist een verhaal te vertellen op een manier die nog nooit eerder vertoond was, door een nieuwe, slimme techniek toe te passen.

11 Slide Image Front Bathseba
Bathseba, 1654

Dit is één van de topwerken van het Franse Louvre. We zien een jonge schoonheid die zich baadt. Ze heeft net een brief gelezen en is in dubio.

12 Slide Image Front Badendevrouw
Badende vrouw, 1654

We zien een aantrekkelijke vrouw, wadend door het water, terwijl ze langzaam haar hemd optilt. Maar wie is deze dame?

1 12
Text Image Missie
KPN hoofdsponsor van het Rijksmuseum

Onze missie: kunst voor iedereen digitaal toegankelijk maken

Nog nooit was er in Nederland zo’n groots overzicht te zien van Rembrandts werken uit de meest bijzondere periode uit zijn leven. Als hoofdsponsor van het Rijksmuseum is KPN trots dat het hier een bijdrage aan heeft kunnen leveren.